Smakbyn

Ahvenanmaa on yksi Suomen kesän monista helmistä, ja tämä ehkä monelle mannersuomalaiselle hieman outokin maakunta pitää sisällään monta upeaa pientä nähtävyyttä. Yksi niistä on kulinaristinen nähtävyys nimeltä Smakbyn, joka sijaitsee aivan Kastelholman linnan kupeessa. Smakbyn on ravintola, jolla on takanaan jo jonkin verran julkisuutta, sillä sen toimintaa vetää mm. Strömsö-sarjasta tunnettu TV-kokki Michael Björklund yhdessä vaimonsa kanssa. Lisäksi Smakbyn on ehdottomasti yksi merkittävimpiä kulinaarisia kohteita Ahvenanmaalla.

Smakbyn-ravintolassa on ainutlaatuinen tunnelma ja ravintolassa myös poiketaan hieman totutuista toimintatavoista. Asiakas voi nimittäin maistella erilaisia menussa olevia vaihtoehtoja ja tehdä valintansa sen perusteella. Ravintolan konseptin suuntaviivoihin kuuluvat myös ruoan eettisyys ja puhtaus. Aika usein myös ”julkkiskokki” Björklund on itse keittiössä annoksia kokkaamassa.

Eräs mielenkiintoinen seikka Smakbyn-ravintolassa on sen ohessa toimiva oikea tislaamo, jossa tislataan ja kypsytetään mm. paikallista calvados-tyyppistä Ålvados-omenaviinaa ja valmistetaan myös erilaisia likööreitä. Ravintolan yhteydessä toimii myös kotoisa pieni kauppapuoti, jossa on myytävänä kirjoja, käsitöitä, erilaisia keittiötarvikkeita ja tietysti herkullisia ruokatuliaisia.

Smakbyn-ravintolaan on suunnitteilla myös laajennuksia, sillä ravintolan yhteyteen on tarkoitus avata hotelli matkailijoita varten. Lisäksi Björklundin suunnitelmissa on perustaa uusi yksityinen kokkikoulu, jossa koulutetaan vuosittain noin kymmenen oppilaan pienryhmä, joille myös taataan työpaikka. Vuoden kokiksikin valittu Michael Björklund on varmasti kysytty opettaja, ja hänen ruoanlaittokurssinsa ovat erittäin suosittuja.

mielikki